Resan och första kvällen
1kommentarer
Resten av resan gick bra efter kaoset på Arlanda. Först 6 timmar flyg till Doha i Qatar. När vi landade började jag känna att det var väldigt varmt och kvavt i kabinen så jag tänkte att det skulle bli så skönt att komma ut i friska luften. Nu var klockan alltså ca 12 på natten lokal tid. Jag stiger ut på flygplanstrappan och en hetta bara strömmar emot mig. Jag har för mig att en mätare visade att det var runt 35 grader, på natten... Så det var bara att sätta sig i en ännu hetare buss som tog en till transfer-området (ca 30 min med buss). Efter ett par timmar fick jag stiga ombord och så började nästa 9 timmar långa resa till Seoul. Där fick jag äntligen sova lite även om de ville servera mat mitt på natten när jag ville sova. Efter 9 timmar var jag framme i Seoul, ungeför kl 17.00 lokal tid. Seoul är 6 timmar före Mariehamn föresten. I Seoul var det ungefär 25 grader varmt och jag hade alldeles för mycket kläder på mig.
Sen började nästa stora uppdrag, att ta mig till lägenheten. Först köpa ett t-money card, hitta tunnelbanan (som går direkt under flygplatsen), byte av tunnelbana och en liten promenad. Dock hade min rumskompis gett mig väldigt bra instruktioner så det gick ganska bra även om det tog onödigt lång tid pga min totala förrvirring i denna jättestad.
Jag hittade lägenheten, fick nycklarna, vi fixade internetet och sen gick vi ut igen för middag och dricka.

Det här var det enda jag köpte i Quatar. Någonslags torkade brödbitar med olivsmak. Helt ok men hemskt torra, har fortfarande kvar halva påsen efter 1,5 veckor.

En av flygplansmåltiderna. Vet inte vilken detta var men den ena var värre än den andra. Bla. blev jag serverad kycklingbröst (=kycklinggegga) med nudlar (=degklump). Det enda som var ätbart var i princip efterrätterna som konstant bestod av choklad, och brödet (som dock var alldeles för sött).

Min första utsikt över Seoul. Den lilla "halvö" som flygplatsen ligger på. Därifrån är det ca 1-1,5 timmar med tunnelbana till lägenheten. Valde fönsterplats speciellt för att jag skulle få en chans att se Seoul från luften.

Min första måltid i Korea (om man inte räknar Kit-katen på fygplatsen). Traditionell koreansk bbq. Måste vara något av det godaste jag har ätit, någonsin! Man har en liten bordsgrill och så grillar man allt sitt kött själv. Det finns flera olika sorter att välja mellan (nöt, gris, kyckling, lamm, marinerat - omarinerat osv.) Just denna dag så grillade vi en slags "bacon" vilket var supergott. Förutom köttet fick man med en massa olika sidorätter (som ingick). Antingen så doppade man köttet i någon av såserna eller så lägger man det i ett salladsblad eller sesamblad och lägger i det man vill, rullar ihop det och äter. På bilden ser ni även rå vitlök som man antingen grillar eller äter som det är. Drickat i glaset är makgeolli, vilket är ett koreanskt, grumligt risvin. Förvånadsvärt gott.

Här ser ni lite mera av sidorätterna. I de svarta skålarna är det dels en "äggstuvning", dels en stark soppa med tofu och grönsaker som man åt tillsammans med ris. Sedan även olika sorters kimchi (googla om ni inte vet vad det är), någonslags "potatispure" och olika löksorter i en saltig sås. Jag hade inte smakat något av detta förut men jag älskade ALLTING. Sedan detta har jag ätiv bbq flera gånger och jag kommer att äta det många gånger igen kan jag lova.
1 kommentarer
Fanny-Klaara
26 Sep 2012 21:27
Hej!
Oj vad fint allting verkar vara! Och gosh vad hungrig jag blev nu när du visar en massa smarriga bilder :) Bara så du vet så skryter jag till alla jag känner om min kompis som for iväg till Sydkorea själv på sitt sabbatsår. Hoppas det blir några kanonmånader, men ingen chans om motsatsen, du reder nog dig själv :) Ska hänga här och läsa VARENDA inlägg ska du veta!
Ha det fint :)
Kommentera